αφιέρωμα

Ο Μόντης στην Κύπρο
Ο Μόντης στην Κύπρο
Βαδίζοντας στα χνάρια του ποιητή
(.poema..)
Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση και, παράλληλα, των 10 χρόνων από τον θάνατο του ποιητή Κώστα Μόντη, το Κοινωφελές Επιστημονικό και Πολιτιστικό Ιδρυμα Κώστας Μόντης συνεργάστηκε με το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα για μια ημερίδα προς τιμήν του προσώπου και του έργου του.

Η ημερίδα με τίτλο "Γράμματα στη μητέρα: βαδίζοντας στα χνάρια του Κώστα Μόντη" έλαβε χώρα στην Αθήνα, στις 23 Οκτωβρίου 2014, με τη συμμετοχή ομιλητών, εκλεκτών εκπροσώπων της ελλαδικής και της κυπριακής κοινότητας συγγραφέων και φιλολόγων-ερευνητών.

Ο στόχος που τέθηκε, εστιαζόταν στην πολύπτυχη παρουσία του Κώστα Μόντη στη νεοελληνική γραμματεία: η ποίησή του εντρυφεί στη σύγχρονη εκζήτηση του ανθρώπου, αναπέμπει στο χθες της κοινωνίας και του ατόμου, αποτυπώνει τα υπαρξιακά σημάδια του δημιουργού σ' έναν κόσμο πολλαπλά μεταβαλλόμενο, σε μια εποχή μεταβατική μετά τους δύο μεγάλους πολέμους.

Για τον Κώστα Μόντη μίλησαν η Ελένη Αντωνιάδου και η Ολγα Φιλανιώτου προτείνοντας μια προσωπική σκιαγράφηση του ανθρώπου-συγγραφέα, ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας και οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Γεωργής, Λουίζα Χριστοδουλίδου, Κωστής Δανόπουλος, Θεοδόσης Πυλαρινός και Μίμης Σοφοκλέους.

Το αφιέρωμα στο τεύχος του (.poema..) είναι σύντομο, προλειαίνοντας το έδαφος για την επερχόμενη έκδοση από τον ομότιτλο εκδοτικό οίκο και σε συνεργασία με το Σπίτι της Κύπρου. Το βιβλίο, συγκεκριμένα, ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει σε μερικές εβδομάδες. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι η φιλοδοξία της εμβριθέστερης αξιολόγησης της ποιητικής του Κώστα Μόντη αλλά και της ανάγκης ν' αποτελέσει ωφέλιμη αφορμή για ανθολόγηση κι ανάδειξη της ταυτότητάς του στη νεοελληνική ποίηση.


Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Κώστας Μόντης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία επικοινωνίας του περιοδικού (.poema..) εκδόσεων

 

ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ: www.spititiskyprou.gr

      αρχική σελίδα | ταυτότητα | επικοινωνία | συνδέσεις | προηγούμενα τεύχη | english
Copyright © 2006 e-poema.eu - Όροι Χρήσης
Developed by WeC.O.M.