Στους δρόμους της ποίησης
Από τις «Αναγνώσεις» της Αυγής
Κώστας Βούλγαρης
Το (.poema..) συνεργάζεται με τις «Αναγνώσεις», το εβδομαδιαίο λογοτεχνικό ένθετο της κυριακάτικής έκδοσης της εφημ. Αυγή, αναδημοσιεύοντας κείμενα του συγγραφέα-κριτικού Κώστα Βούλγαρη από τη στήλη του με τίτλο «Στους δρόμους της ποίησης».

Οι αναγνώστες του περιοδικού έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αμεσότερα τις βιβλιοκρίσιες ετούτες, δεδομένου ότι κομίζουν μια σειρά από ενδιαφέρουσες κι εποικοδομητικές προσεγγίσεις, επισημάνσεις και απόψεις του υπογράφοντος γύρω από τη σύγχρονη ποιητική δημιουργία.

Ολα τα κείμενα εμπλουτίζονται ανά εβδομάδα, προερχόμενα από την έντυπη και ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Αρχείο και σώμα Νίκου Καρούζου

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΟΥΖΟΣ, Οιδίπους τυραννούμενος και άλλα ποιήματα, εκδόσεις Ικαρος, 2015

Μια εκδοτικά και φιλολογικά έντιμη έκδοση ποιημάτων του Νίκου Καρούζου, την οποία οφείλουμε στον «Ικαρο», στη φιλολογική επιμέλεια της Μαρίας Αρμυρά και την κριτική εποπτεία του Ευγένιου Αρανίτση. Πρόκειται για ποιήματα που ο ίδιος ο ποιητής δεν επέλεξε να περιληφθούν στο κυρίως σώμα του έργου του. Εστω και αν πρόκειται για ολόκληρες (εκδομένες) συλλογές της πρώτης του περιόδου και για ποιήματα δημοσιευμένα απ' τον ίδιο σε λογοτεχνικά περιοδικά, μαζί με ποιήματα που ευρέθησαν στο αρχείο του, και κυρίως στα χέρια άλλων, συνήθως φίλων του ποιητή. Ετσι, έχουμε μια έκδοση που ήδη από την πρώτη σελίδα της προσδιορίζει με αυτούς του όρους τον χαρακτήρα της, παίρνοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη, γι' αυτό και είναι φιλολογικά έντιμη. Γιατί δεν είναι καθόλου απλό και αυτονόητο να προστίθενται  επιπλέον ποιήματα δίπλα σε αυτά που ο ίδιος ο ποιητής θέλησε τελικά να περιλάβει ως έργο κάτω από το όνομά του. Στις μεταθανάτιες εκδόσεις, την ευθύνη την έχουν, και πρέπει να την αναλαμβάνουν ολόκληρη, οι επιμελητές τους.

Συνεχίζεται εδώ

 Copyright © 2006 e-poema.eu
Developed by WeC.O.M.